Informatie Islam

Informatie over de Islam

Misverstanden

Misverstanden over de islam

De islam is een van de grootste religies van de wereld, maar het is ook één van de meest onbegrepen religies. Om verschillende redenen – zij het politieke, economische, bevooroordeelde media of angst voor de ‘ander’ zijn er onwaarheden en misvattingen verspreid over de islam. De sleutel tot het begrip van de islam en de moslims is om stereotypen te weerstaan en elke situatie te onderzoeken volgens de islamitische leer en de authentieke bronnen.

Misvatting 1 ‘’moslims delen geen goede en nobele waarden met niet-moslims’’

‘’De besten onder jullie zijn degenen met de beste zeden en karakter’’ – Profeet Mohammed (vrede zij met hem). Sommige mensen beweren dat de waarden op de een of andere manier onverenigbaar zijn met de degelijke ‘westerse’ waarden. Dergelijke claims kunnen niet verder van de waarheid staan. Moslims koesteren nobele en universele waarden, zoals: eerlijk en rechtvaardig zijn, beloften houden, de vrijheid van godsdienst toestaan, respect voor ouders, familieleden, buren en ouderen liefdadig en vrijgevig zijn, en de armen en behoeftigen verzorgen niet liegen, bedriegen, vloeken of roddelen over iemand; Moslims zijn verplicht om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij en moeten zich altijd tonen met de hoogste moraal en de beste handelingen.

Misvatting 2 “Moslims aanbidden een nieuwe God, genaamd Allah”

Moslims aanbidden dezelfde God aanbeden door profeten Noach, Abraham, Mozes en Jezus. Het woord ‘Allah’ is gewoon het Arabische woord voor Almachtige God – een Arabisch woord met een rijke betekenis, wat duidt op de Ene en Enige God. Allah is ook hetzelfde woord dat Arabisch sprekende christenen en joden gebruiken om te verwijzen naar God. Hoewel moslims, joden en christenen in dezelfde God (de Schepper) geloven, verschillen hun concepten met betrekking tot Hem aanzienlijk. Bijvoorbeeld, moslims verwerpen het idee van een God, die partners heeft of die deel uitmaakt van een ‘drie-eenheid’ en zij schrijven volmaaktheid alléén aan god, de almachtige.

Misvatting 3 “De Islam staat terrorisme toe’’

De media portretteert over het algemeen élke moslim die vecht als een terrorist, ongeacht of ze terecht of onterecht vechten, of ongeacht zij anderen onderdrukken of zelf worden onderdrukt. In de oorlog is het als doelwit nemen van onschuldige niet strijders een verachtelijke daad die de islam duidelijk verbiedt. In feite is het moslims niet toegestaan om planten en dieren onnodig te vernietigen, laat staan onschuldige mensen. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen terrorisme en legitiem verzet tegen bezetting, aangezien de twee zeer verschillend zijn. De Koran toont duidelijk de ernst van het doden van een onschuldig persoon en benadrukt de waarde van het menselijk leven.

‘’…..dat als iemand een ander doodt, het is, alsof hij de hele mensheid gedood heeft en als iemand een leven redt, het is, alsof hij het leven van de hele mensheid heeft gered. ”

(Koran 5:32)

Misvatting 4 “De islam onderdrukt vrouwen”

In de islam worden mannen en vrouwen voor God als gelijken gezien; in zowel termen van het ontvangen van gelijke beloning als in de verantwoording voor hun daden. Het enige dat mensen onderscheidt in de ogen van God is hun mate van vroomheid. Dit vers bewijst dat men echte eer en status niet bereikt omdat een persoon rijk of arm, zwart of wit man of vrouw is, maar dat men deze bereikt door middel van vroomheid. Allah, de Schepper van beide geslachten, heeft verschillende rollen en verantwoordelijkheden voor ieder toegewezen en heeft rekening gehouden met hun verschillen. Vrouwen krijgen het grootste respect en eer zoals het recht op gelijke beloning, de keuze van de echt genoot, d e uitoefening van het onderwijs en het recht op echt scheiding en erfrecht. Helaas worden sommige moslima’s onderdrukt en krijgen hun rechten niet. Maar dit is niet de schuld van de Islam. Het probleem is dat in sommige landen mensen bepaalde culturele praktijken en tradities volgen, die niets met de islam te maken hebben.

Misvatting 5 ‘’De Koran is gewoon een ander geschiedenis-of poezieboek’’

De Koran is het goddelijke, letterlijke woord van God de Almachtige, door de engel Gabriel geopenbaard aan profeet Mohammed (vrede zij met hem). Het is een maatstaf voor de waarheid, met begeleiding voor de mensheid hoe zij moet leven. De Koran citeert lessen uit voorgaande generaties en uit de geschiedenis van de profeten, opdat wij kunnen leren van hun ervaringen. Het leert ons verder over onszelf en onze Schepper, evenals over het doel van ons bestaan, wat het betekent om God te erkennen en dat we alleen Hem moeten aanbidden. God schiep de mens niet om gewoon doelloos te dwalen. De test van iemands geloof is het gebruik van iemands verstand, vrije wil en redeneervermogen om aan Gods tekenen te denken en deze te herkennen en een van de grootste tekenen is de Koran. In de Koran vindt men vele wonderen, zodat we geen twijfel over de echtheid ervan kunnen hebben. De beste manier om te ontdekken waar de Koran eigenlijk over gaat, is om het zelf te lezen.

Misvatting 6 – “Hijab is onderdrukking”

Om de hijab in acht nemen, moeten moslimvrouwen hun lichaam netjes bedekken met kleding die hun figuur tegenover niet-verwante mannen niet doet onthullen. De hijab is echter niet alleen uiterlijke schijn: ook nobele taal, bescheidenheid en waardig gedrag is belangrijk. Hoewel de hijab vele voordelen heeft, moeten we niet vergeten dat de belangrijkste reden waarom moslimvrouwen deze in acht moeten nemen is, omdat het een gebod van Allah (God) is en Hij weet wat het beste is voor Zijn schepping. De hijab geeft een vrouw macht door het benadrukken van haar innerlijke geestelijke schoonheid, in plaats van haar oppervlakkige schijn. Het geeft vrouwen de vrijheid om met behoud van hun bescheidenheid actieve leden van de samenleving te zijn. De hijab symboliseert geen onderdrukking, verdrukking of stilte. Integendeel, het is een bescherming tegen vernederende opmerkingen, ongewenste ontwikkelingen en oneerlijke discriminatie. Dus de volgende keer als je een moslima ziet, weet je dat ze fysieke verschijning bedekt en niet haar geest of intellect.

Misvatting 7 “Alle moslims zijn Arabieren”

Slechts ongeveer 20% van de moslims in de wereld zijn Arabieren, wat betekent dat ongeveer 80% van de moslims niet-Arabieren zijn. Er zijn bijvoorbeeld meer Indiase en Indonesische Moslims dan Arabische moslims. De islam leert dat een individu niet superieur is aan een ander op grond van ras of kleur. En de islam is strikt tegen elke vorm van racisme. De islam heeft een universele boodschap voor de hele mensheid -dat is, dat iedereen vrede en succes kan verkrijgen door alleen de Ene Ware God te erkennen en te aanbidden.

Misvatting 8 “Jihad staat Terrorisme toe’’

De essentie van Jihad is om te strijden en te offeren voor de godsdienst en wel op een wijze die God behaagt. Taalkundig betekent het ‘strijden’ en het kan verwijzen naar iemands streven om goede daden te doen, liefdadigheid te geven of het kan daden verwijzen naar een aansluiting bij een islamitische militaire actie. De meest bekende vorm militaire Jihad die is toegestaan met het oog op het behoud van het welzijn van de samenleving, om te verhinderen dat onderdrukking zich verspreid en om rechtvaardigheid te bevorderen. Dit kan zowel defensief als offensief, afhankelijk van de omstandigheden.

Misvatting 9 ‘’Moslims aanbidden Mohammed, of de maangod”

Andere misvatting is, dat moslims de Profeet Mohammed (vrede hem) aanbidden. Dit is volstrekt onjuist en gemakkelijk weerlegd door de feitelijke uitspraak van de Profeet (vrede zij met hem): “Loof mij niet zoals christenen Jezus, zoon van Maria overprezen. Ik ben Zijn dienaar, dus verwijs naar mij als God’s dienaar en boodschapper. Een aanverwante bewering is, dat moslims de ‘maangod’ aanbidden. Dat is ook volstrekt onjuist. Bidden tot de maan, of iets anders dan Allah, is ten strengste verboden in de islam: “Kniel niet voor de zon of de maan, maar kniel voor Allah Die hen geschapen heeft, als jullie Hem echt aanbidden.’’ Koran 41:37

De islam erkent de volledige perfectie, grootheid en uniciteit van God, absoluut en zonder compromissen. Hij is de meest Rechtvaardige en Genadevolle. Alleen Hem aanbidden is het belangrijkste geloof in islam, zoals in tal van plaatsen in de Koran genoemd.

Misvatting 10 “De Islam staat gedwongen huwelijken toe”

Huwelijken zijn culturele praktijken die overheersen in bepaalde landen over de hele wereld. Hoewel niet beperkt tot moslims, worden gedwongen huwelijken ten onrechte geassocieerd met de islam. In de islam hebben zowel mannen als vrouwen het recht om hun potentiele echtgenoot te kiezen of te verwerpen en een huwelijk wordt als nietig beschouwd als een vrouw vóór het huwelijk de goedkeuring niet heeft gegeven.

Misvatting 11 “De islam dwingt mensen om moslim te worden’’

Hoewel het een verplichting is voor moslims om de boodschap van de Islam aan anderen over te brengen en te delen, kan niemand worden gedwongen om de islam te accepteren. Om de islam te accepteren moet een persoon vrijwillig in God geloven en Hem gehoorzamen, dus per definitie kan (of moet) niemand worden gedwongen om de Islam te accepteren. Overweeg het volgende: Indonesië heeft de grootste moslimbevolking en toch werden er geen veldslagen uitgevochten om de islam daar te brengen. Er zijn ongeveer 14 miljoen Arabisch Koptische christenen die al generaties lang in het hart van Arabië leven. De islam is een van de snelst groeiende religies in de hedendaagse Westerse wereld. Hoewel de bestrijding van onderdrukking en het promoten van rechtvaardigheid geldige redenen zijn voor het voeren van een jihad, is dit geen reden om de mensen te dwingen om de islam te accepteren. Moslims regeerden Spanje voor ongeveer 800 jaar, maar toch zijn er nooit mensen gedwongen om zich te bekeren.

Conclusie. Leren over de islam uit ongekwalificeerde bronnen zonder verificatie, is gevaarlijk en dit leidt tot misverstanden. Laat u niet misleiden in het goedkeuren van misvattingen en onjuiste informatie over de islam het geloof wat door meer dan een kwart van de mensheid word gedeeld. Heeft de leidraad voor de hele mensheid, de boodschap van de islam, het niet verdiend om zorgvuldig te worden overdacht?

Schuiven naar boven