Informatie Islam

Informatie over de Islam

Waarom Islam

Waarom Islam?

Zijn alle religies hetzelfde? Hoe weet ik welke de juiste is? Waarom zou ik de islam kiezen? Dit onderwerp is bedoeld om een aantal van de schoonheden, voordelen en unieke aspecten van de islam te bespreken in vergelijking met andere overtuigingen en godsdiensten.

1. Nauwe relatie met de Schepper

De islam leert dat God de bron is van vrede. Door te focussen op een goede relatie met Gods (door Zijn leiding te volgen), zullen de gelovigen in staat zijn om innerlijke vrede en rust vinden. Deze rust en vrede kan een mens nooit vinden via andere middelen, zoals het volgen van iemands verlangens of de opeenstapeling van materiële bezittingen. Deze behoefte kan alleen worden gevuld met het bewustzijn van God. Simpelweg omdat de mens geschapen is om Zijn Schepper te erkennen en te dienen:

En ik heb de djinn en de mensen slechts tot Mijn aanbidding geschapen.

(Koran 51:56)

En:

“Voorwaar, in het gedenken (aanbidden) van God kunnen de harten rust vinden.”

(Koran 13:28)

God heeft de natuur van de mens geschapen overeenkomstig met de islam:

En richt je aangezicht naar de godsdienst als een aanhanger van het zuivere geloof (de islam), (Volg) de natuurlijke aanleg, die Allah in de mens geschapen heeft. Er is geen verandering in de schepping van Allah Dit is de juiste godsdienst, maar de meeste mensen weten het niet.

(Koran 30:30)

2. Positieve kijk op het leven

De islam geeft een persoon een duidelijk perspectief op de gebeurtenissen in zijn leven, zowel goed als slecht, het zijn testen van God. Het stimuleert een persoon om gebeurtenissen in het kader van het algemene doel van het leven te begrijpen, en dat is om God te erkennen en te gehoorzamen. Hij schiep de mens met verstand en vrije wil om ze te testen wie moedwillig zal kiezen om Zijn leiding te volgen. Dit leven is een ultieme proeftuin en hoewel we niet alles wat ons overkomt kunnen controleren, kunnen we bepalen hoe we reageren. De islam moedigt een persoon aan om zich te concentreren op wat er onder hun controle staat, om God dankbaar te zijn voor alle zegeningen, en geduld in de zwaardere tijden. Geduld en dankbaarheid – dit is de formule voor een gelukkig leven. De islam moedigt de gelovige aan om weg te blijven van wereldse zaken die het vergeten van God kunnen veroorzaken, en extremen treurnis dat ervoor kan zorgen dat men de hoop verliest en God de schuld geeft. Door niet overdreven gehecht te raken aan de materiële wereld, is een moslim niet alleen bevoegd om beter om te gaan met eventuele calamiteiten, maar ook nuttig en genereus voor de samenleving te kunnen zijn. Dit leidt tot een meer evenwichtige en optimistische kijk op het leven.

3. Puur en helder concept van God

In tegenstelling tot andere religies, is de islam niet vernoemd naar de oprichter of de gemeenschap van zijn geboorte. De islam is een attributieve titel die gehoorzaamheid betekent aan God, de Schepper van het heelal. Een overgave aan de Heer. Een van de belangrijkste schoonheden is dat het de volledige perfectie, grootheid en uniciteit van God erkent met absoluut geen compromissen. Dit wordt weerspiegeld in de pure islamitische leer van de eigenschappen van God.

God is Eén en Uniek:

  • God heeft geen partners, geen gelijken en geen rivalen.

  • God heeft geen vader, moeder, zonen, dochters en echtgenotes (geenfamilie, vrienden etc).

  • God alleen is alle aanbidding waard.

  • God is de Almachtige:

  • God heeft volledige autoriteit en macht over alle dingen.

  • Gehoorzaamheid aan God verhoogt Zijn Kracht niet. Noch verlaagd ongehoorzaamheid Zijn kracht.

  • God is de Allerhoogste:

  • Er is niets boven of vergelijkbaar met God.

  • De attributen van God kunnen niet door Zijn schepselen worden geëvenaard.

  • Geen enkel deel van God is aanwezig in alles en iedereen.

  • God is perfect:

  • God heeft geen menselijke beperkingen, zoals rusten op de zevende dag nadat Hij het universum schiep.

  • God houdt van het perfectioneren van alle attributen en doet niets om deze perfectie te compenseren, zoals “een man worden”, zoals beweerd door andere religies (Christelijke beweren dat God half man is, Jezus). God doet niet ‘niet-goddelijk’, dus als God een mens werd en menselijke eigenschappen nam, zou hij, noodzakelijkerwijs, niet langer God zijn.

4. Benadrukt Zowel bewijs als geloof

De islam is een religie waarin het geloof is gebaseerd op een duidelijk bewijs. Het moedigt mensen aan om de ,door hun God gegeven, intelligentie te gebruiken om na te denken en te peinzen over hun leven en het universum. Hoewel dit leven een test is, heeft God voldoende tekenen en begeleiding aan mensen geven die openminded en oprecht zijn, en in staat zijn om de waarheid te erkennen.

“Voorzeker, Wij hebben Verzen neergezonden ter verduidelijking. En Allah leidt wie Hij wil naar het Rechte Pad.”

(Koran 24:46)

5. Vergeving van zonden

De islam moedigt een evenwicht tussen hoop op Gods genade en angst voor Zijn straf – die beide nodig zijn om een positief en nederig leven te leiden. We zijn zondeloos geboren, maar hebben de vrije wil om zonden te begaan. God heeft ons geschapen en weet dat we onvolmaakt zijn en zonden begaan, maar de sleutel is hoe we reageren op het plegen van die fouten.

Wanhoop niet van Gods genade; Hij zal je vergeven van al je zonden. “

(Koran 39:53)

De islam leert dat God de Barmhartige is en zal begenadigen en hen zal vergeven die oprecht willen bekeren. De mooie stappen voor berouw omvatten; oprechtheid, berouw tonen en afzien van het plegen van de zonde, evenals met het voornemen om het niet te herhalen. De islam moedigt een continu proces aan van zelfontplooiing en zelfreiniging. Dit proces gebeurt rechtstreeks tussen het individu en God – er is geen noodzaak om de zonden te delen of het “te bekennen” aan een rechtvaardig persoon/priester. Bovendien hoeft God zich het niet op te offeren om de zonden te vergeven, noch is iemand “geboren in zonde”.

6. Verantwoording en Ultieme Rechtvaardigheid

De islam leert dat God de Meest Rechtvaardige is en dat elk persoon verantwoordelijk wordt gehouden voor hun eigen daden op de Dag des Oordeels. Elk persoon is verantwoordelijk, omdat ze de vrijheid van keuze hebben en intelligent zijn om onderscheid te maken tussen goed en kwaad. Het is een absolute eis van rechtvaardigheid, dat er een Dag is waar elk persoon wordt beloond of gestraft, anders zou het leven onrechtvaardig zijn als niet iedereen ware gerechtigheid voor deze wereld ontvangt. De islam leert dat we uiteindelijk beoordeeld zullen worden voor hoe we onze verantwoordelijkheden hebben voldaan en onze vrije wil hebben uitgeoefend. Wij zullen worden beoordeeld door God, de Alwetende en Alwijze, die alles weet en ziet wat we doen. Dit stimuleert een meer harmonieuze samenleving en geeft mensen voldoening te weten dat het recht uiteindelijk zal zegevieren.

7. Praktische en evenwichtige manier van leven

De islam zorgt voor de juiste balans tussen geloof en actie, aangezien beide nodig zijn voor een stabiel leven. Het biedt een leidraad voor alle situaties en omstandigheden. Het is een praktische religie met praktische handelingen van aanbidding die ontworpen zijn om de geestelijke, lichamelijke, psychische en sociale behoeften van mensen te vervullen. Voorbeelden van praktische daden van aanbidding die tal van voordelen hebben, zijn onder andere:

  • De vijf dagelijkse gebeden – verrijkt de ziel door te voldoen aan de geestelijke nood van in regelmatig in contact komen met God (vooral in de hedendaagse drukke levensstijl); maakt men zich nederig door te buigen en te knielen voor God; het verwijdert alle belemmeringen / trots / racisme tussen gelovigen die bidden in de gemeenschap; het helpt de persoon die regelmatig voor God staat van het afzien van het plegen van zonden.

  • De verplichte liefdadigheid – Zuivert een persoon van egoïsme; moedigt empathie aan de armen; herinnert ons aan één van de zegeningen van God; helpt de armoede terug te dringen; overbrugt de kloof tussen arm en rijk.

  • Het vasten in de Ramadan – Bevordert geestelijke zelfreiniging, zelfbeheersing en groei; wetenschappers bewezen voordelen voor de gezondheid; empathie en het bewustzijn dat er mensen zijn die zeer weinig te eten hebben; traint mensen om het gehoorzamen van God als gewoonte te zien

  • De bedevaart – Verenigt mensen van elke kleur, ras, status en nationaliteit, de pelgrims dragen eenvoudige en soortgelijke kleding, tijdens het uitvoeren van een reeks van goede daden in congregatie. Gezien het feit dat de islam van God is, zijn alle regels van de religie uiteindelijk goed en gunstig voor het individu en de samenleving, als deze correct toegepast worden. Koranische voorbeelden van verplichte karaktereigenschappen zijn; eerlijk, vergevingsgezind, waarheidsgetrouw, lief voor je vrouw, geduldig, gematigd, bescheiden, oprecht en respect voor de ouders, familie en ouderen. Er zijn ook veel principes in de leer van de islam die voorkomen die veel van de individuele en sociale problemen waarmee de wereld vandaag de dag te maken heeft, kan verminderen.

8. Universele en tijdloze boodschap

De islam heeft een boodschap die geldt voor alle mensen te allen tijde, vanaf de schepping van Adam tot aan de Dag des Oordeels. Het is van toepassing voor vandaag als dat het als altijd geweest is. God is voor iedereen toegankelijk. Mensen kunnen zich onderscheiden en Gods gunst verdienen door te geloven en rechtschapen daden te verrichten – niet door ras, rijkdom, geslacht, nationaliteit of sociale klasse.

Conclusie

Prachtige en tijdloze boodschap van de islam is dezelfde boodschap van alle profeten, met inbegrip van Noah, Abraham, Mozes, Jezus en Mohammed (vrede zij met hen allen). Ze hebben allemaal hun mensen opgeroepen naar de “Aanbidding van de ene ware God”, het Arabisch; om een “moslim” te worden. Deze onderwerping aan God maakt het mogelijk om het doel van het leven te vervullen door de grootheid van God te erkennen en oprecht Hem alléén aanbidden. Daarbij zal men de talloze voordelen van de Islam verwerven.

Schuiven naar boven