Informatie Islam

Informatie over de Islam

De Islam

De Islam

De islam is bedacht door Allah en bevat een complete manier van leven. Het moedigt men aan de nodige aandacht te geven aan hun relatie met hun Schepper (God). Het leert dat men blijvende en ware geluk en vrede vindt door dicht bij God te zijn, Zijn leiding te volgen en goede daden uit te voeren.

Moslims vormen ongeveer één vijfde van de wereldbevolking, waardoor de islam een van de grootste religies is. Het geloof in en de aanbidding van de ene ware God is het doel van het leven en de hoeksteen van de islam.

Het Arabische woord “Islam” betekent letterlijk “overgave en gehoorzaamheid” aan de ene ware God alléén. Iemand die zich vrijwillig overgeeft aan wil aan God wordt een moslim genoemd, ze kunnen uit elk ras of etnische achtergrond komen.Een onderscheidend kenmerk van de islam, in tegenstelling tot veel andere religies, is dat het niet is vernoemd naar een persoon of stam.

De 6 voorwaarden van geloven

Niemand hoeft uit te vinden hoe hij of zij moet geloven! Allah heeft bekend gemaakt hoe wij moeten geloven. Anders zou er miljoenen vormen van geloven ontstaan, ieder mens zou voor zichzelf kunnen bepalen hoe hij of zij wil geloven. God heeft het duidelijk gemaakt en stelt zes voorwaarden voor het ’geloven’. Een mens kan zich pas gelovige noemen als hij/zij voldoet aan deze zes voorwaarden. Deze zijn:

1. Geloof in Allah

“Allah” is de unieke Arabische naam van de ene ware God. Allah heeft geen rivalen, partners, evenaart, kinderen of ouders. Hij is niet zoals Zijn schepping, niets deelt Zijn goddelijke essentie en volmaakte attributen. Sommige van Zijn namen en eigenschappen zijn: de Schepper, de Barmhartige, de Allerhoogste, de Almachtige, de meest Rechtvaardige, de Alhorende, de Onderhouder en de Alwetende. Hij is de Schepper en Onderhouder van alles, de Ene die ons talloze zegeningen, zoals onze vermogens van horen, zien en denken, evenals het vermogen om te lopen en te praten heeft verleend. Als zodanig moeten we Hem erkennen, danken en alléén Hem aanbidden, door het volgen van Zijn leiding.

2. Geloof in de Engelen

Engelen zijn gemaakt van licht, de taken onderling zijn verdeeld en ze zijn nooit ongehoorzaam aan hun Schepper. Details zijn er over een paar geopenbaard, zoals Gabriel(Jibriel), die Gods boodschap leverde aan de Profeten, en de engel des Doods, die de zielen van de mensen neemt.

3. Het geloof in de geopenbaarde boeken

Allah zond goddelijke openbaringen aan Zijn Boodschappers als een leiding en barmhartigheid voor de mensheid. De bekende boeken zijn: de Thora, Indjiel (Evangelie) Psalmen, geopenbaard aan Mozes, Jezus en Dawid, en de Koran aan Mohammed (vrede zij met hen allen). De Koran is het letterlijke woord van God en de laatste openbaring aan de gehele mensheid. Er zijn veel duidelijke tekenen en wonderen die bewijzen dat de Koran het Woord van God is,

4. Geloof in de Profeten

De profeet Mohammed heeft verteldtdat Allah 124.000 profeten heeft gestuurd. De profeten zijn verspreid over de hele wereld geschiedenis en over alle volkeren heen. Hun missie was om de mensen terug te laten keren naar de aanbidding van de Ene ware God, als levende voorbeelden hoe God te gehoorzamen en te dienen, en om de mensen te begeleiden op de weg van de redding.

Geen enkel profeet deeltin Gods goddelijkheid. Elke vorm van gebed of aanbidding voor profeten, is strikt verboden en wordt beschouwd als een schending van het recht van God.

5. Het geloof in de Dag des Oordeels

De Dag des Oordeels is de onvermijdelijke gebeurtenis wanneer ieder van zich moet verantwoorden voor onze Schepper en ondervraagd zal worden over zijn goede en slechte daden. Op de dag des oordeels, zal Allah, de Alwetende, alle zaken eerlijk behandelen en niemand zal onrecht worden aangedaan. Alles zal rechtvaardig behandeld worden, hetzij door beloning van het paradijs of bestraffing in de hel. Zonder de Dag des Oordeels, zou het leven oneerlijk zijn, omdat niet iedereen gerechtigheid krijgt in deze wereld.

6. Geloof in Goddelijke Bestemming

Allah weet alles van het verleden, het heden en de toekomst. Hij heeft macht over alle dingen – niets gebeurt zonder Zijn kennis en toestemming. Ook de momenten waarop een mens in staat van vrije wil wordt gesteld en wordt getest, staat vast!

“Die juist handelt, hetzij een man of vrouw, terwijl deze een gelovige is – hun zullen Wij voorzeker een goed leven schenken; en zeker zullen Wij jen belonen naar hun beste werken. “

(Koran 16:97)

Schuiven naar boven