Informatie Islam

Informatie over de Islam

Doel van het leven

Wat is het doel van het leven?

Waar kom ik vandaan? Waarom ben ik hier? Waar ga ik heen? Een van de eerste vragen die bij je opkomen bij het afvragen wat ons doel is van het leven, is “waar komen we vandaan?” Zijn we hier op basis van willekeurige natuurlijke toevalligheden of is er een hoger intelligent wezen, een Schepper? Erkenning van het bestaan van een Schepper is de eerste stap in het begrijpen van ons ware doel hier op aarde. Er zijn vele logische en rationele redenen om te geloven in een Schepper. Drie redenen worden hieronder kort vermeld.

1. Begin van het universum

Het eerste bewijs dat wijst op het bestaan van God betreft het begrijpen van de oorsprong van het universum. Stel je loopt in een woestijn en je vind een horloge. We weten dat een horloge uit glas, kunststof en metaal bestaat. Glas komt uit zand, plastic uit olie en metaal uit de grond – al deze componenten zijn te vinden in de woestijn. Zou je geloven dat het horloge zich zelf gemaakt heeft? Dat de zon scheen, de wind blies, de bliksem insloeg, de olie borrelde naar de oppervlakte en zich vermengde met het zand en metaal, en na miljoenen jaren wachten samen kwamen door willekeurige of natuurlijke toevalligheden, en er opeens een horloge uitkwam?

Sommigen kunnen vragen: “Wie schiep God”? God, de Schepper, is anders dan Zijn schepping. God is eeuwig, heeft altijd bestaan en heeft geen begin; Daarom is de vraag ‘wie heeft God geschapen’ irrationeel. De menselijke ervaring en eenvoudige logica vertellen ons dat als iets een begin heeft, niet van niets afkomstig kan zijn, noch kan iets zichzelf creëren. Daarom is de meest rationele verklaring dat een hoger “wezen” het universum schiep. Dit “wezen” moet krachtig en intelligent zijn als Hij het hele universum tot ontstaan gebracht heeft en de ‘wetten van de wetenschap’ creëerde als zijnde voorschriften. We kunnen ook redeneren dat dit “wezen” tijdloos en ruimteloos is, omdat de tijd, ruimte en materie begon bij de schepping van het universum. Al deze eigenschappen zijn het basisconcept van God, de Schepper van het universum. Dit is in perfecte overeenstemming met de moderne wetenschap waarin wordt geconcludeerd dat het universum een eind en een begin heeft.

2. Perfectie van het universum

Het tweede bewijs dat wijst op het bestaan van een intelligente Schepper is de orde en perfecte balans van ons complexe universum. Veel functies in het heelal zijn duidelijk speciaal ontworpen om het leven op aarde te ondersteunen, zoals de afstand tussen de aarde en de zon, de dikte van de aardkorst, de snelheid waarmee de aarde draait, het percentage zuurstof in de atmosfeer en zelfs de schuine stand van de aarde. Als deze metingen iets anders waren dan dat ze op dit moment zijn, kon het leven op aarde niet bestaan. Op dezelfde manier dat een horloge een intelligente maker nodig heeft om de tijd nauwkeurig bij te houden, moet dus ook de aarde een intelligente maker hebben om de nauwkeurige tijd rond de zon bij te houden. Gebeurt dit uit zichzelf? Als we de ordelijke, nauwkeurige wetten en systemen zien in onszelf en in het universum, is het niet rationeel om te denken dat ze een maker hebben? Deze ‘maker’ wordt het best verklaard door het bestaan van God – degene die deze opdrachten bracht.

3. Openbaring van God

Het derde bewijs dat wijst op het bestaan van God is de openbaring die God als een teken van Zijn bestaan naar de mensheid heeft gestuurd. Er zijn duidelijke tekenen dat het boek van de islam, de Koran het Woord van God is. Hieronder volgt een korte samenvatting van de redenen om deze bewering te ondersteunen.

De Koran:

  • Is meer dan 1400 jaar oud en bevat vele wetenschappelijke feiten die onbekend waren voor de mensen van die tijd en die pas onlangs door de wetenschap ontdekt zijn. Enkele voorbeelden zijn: dat water de oorsprong is van alle levende wezens (Koran 21:30); het uitdijen van het heelal (Koran 51:47); en de individuele banen van de zon en de maan (Koran 21:33).

  • Bevat veel historische feiten die onbekend waren voor de mensen van die tijd evenals tal van voorspellingen die bewezen zijn.

  • Is vrij van fouten of tegenstrijdigheden ondanks de geleidelijke openbaring van meer dan 23 jaar met inbegrip van een breed scala aan onderwerpen.

  • Is bewaard gebleven, woord-voor-woord, sinds zijn openbaring in de oorspronkelijke Arabische taal, in tegenstelling tot andere geschriften die niet meer bestaan in hun oorspronkelijke vorm.

  • Heeft een eenvoudige, pure en universele boodschap die gelijk is aan de innerlijke overtuiging over God de Almachtige.

  • Heeft een diepgaand effect op mensen.

  • Werd geopenbaard aan profeet Mohammed (vrede zij met hem) die bekend stond analfabeet te zijn, maar bevat een unieke stijl van de taal die algemeen bekend staat als het toppunt van Arabische welsprekendheid en taalkundige schoonheid. De meest rationele verklaring voor de vele unieke en wonderbaarlijke aspecten van de Koran is dat het van God is.

God zendt Leiding

Bij het erkennen dat we zijn gemaakt door de Alwijze Schepper, verwachten we te worden geïnformeerd over ons bestaan. Hoe kunnen we weten wat God van ons verwacht? Leven we in een gissen en missen wereld, of hebben we allemaal een doel? Moeten we de zaken zomaar van anderen overnemen? Nee, God heeft profeten en openbaringen gezonden om ons te informeren over ons doel. God zond duizenden Profeten, minstens één naar elke natie, met dezelfde boodschap: om God alléén te aanbidden en om Zijn leiding te volgen. Zij omvatten o.a. Adam, Noah, Abraham, Mozes, Jezus en Mohammed (vrede zij met hen allen). Profeet Mohammed (vrede zij met hem), was de laatste in de keten van de Profeten, hij was het perfecte voorbeeld van een eerlijk, rechtvaardig, medelevend en dapper mens. Hij werd gezonden met de definitieve openbaring van God, de Koran, om te laten zien hoe de leer toegepast moet worden. De Koran is een boek van leiding en legt vele concepten uit, zoals het doel van ons bestaan; wie God is; welke acties God wel en niet goed vindt; de verhalen van de Profeten en hun lessen; verslagen over de Hemel, Hel, en de Dag des Oordeels. Het doel is om misverstanden over de aard van God op te helderen, zoals het verduidelijken van de rol van Jezus ten opzichte van die van God. Jezus verrichtte, net als alle andere profeten, wonderen en heeft aangeroepen naar de aanbidding van de ene ware God (Koran 19:36).

De aard van Jezus

Wanneer we proberen om het concept van God in de islam te begrijpen, is het belangrijk om de status van Jezus te bespreken, aangezien de wijdverspreide verwarring en beweringen over zijn aard. Sommige christenen beweren dat “Jezus God is” of een deel van een drie-eenheid – dat wil zeggen, dat hij de incarnatie van God op aarde is en dat God een menselijke vorm heeft. Echter, volgens de Bijbel, is Jezus geboren, at, sliep en bad hij en was zijn kennis beperkt – Alle eigenschappen die niet bij God passen. God heeft eigenschappen van perfectie, terwijl de mens het tegenovergestelde heeft. Dus hoe kan hij als twee totale tegenpolen toch één zijn op hetzelfde moment? Dit is niet rationeel. Echter, vragen sommige: “Als God alles kan, kan Hij toch ook een mens worden?” God doet geen goddeloze daden, dus als God een mens werd en menselijke eigenschappen eigenden, zou hij dus god niet langer meer zijn. Bovendien bevat de Bijbel vele verzen waarin Jezus spreekt en zich gedraagt als dat God een ander wezen is dan hemzelf, bijvoorbeeld; Jezus ‘viel op zijn aangezicht en bad: “[Matteüs 26:39]. Als Jezus God was, zou dan God vallen op zijn gezicht en bidden? En, tot wie zou hij dan bidden?

Sommige christenen beweren dat “Jezus de Zoon van God is.” We moeten ons afvragen, wat dit eigenlijk betekent. God is ver verwijderd van het hebben van een fysieke en letterlijke zoon. In plaats daarvan vinden we dat de term “Zoon van God” symbolisch wordt gebruikt in de vroegste Bijbelse talen voor een “rechtvaardige”. Het wordt gebruikt in het Oude Testament voor veel rechtschapen mensen zoals David, Salomo en Israël gebruikt- niet uitsluitend alleen voor Jezus, “… Israël is mijn eerstgeboren zoon” (Exodus 04:22) is hier een voorbeeld van.

“Het is niet passend voor Allah om een zoon te nemen; Hij is perfect en foutloos!

(Koran 19:35)

Het islamitisch geloof legt uit, wie de echte Jezus was, met behoud van het zuivere geloof over God en Zijn volledige Grootheid, Uniciteit en Perfectie. Jezus was als een eervolle Profeet gezonden door God om mensen uit te nodigen naar de aanbidding van God alléén.

Waarom ben ik hier?

Iedereen zou erkennen dat onze lichaamsdelen, zoals onze ogen, oren, hersenen en hart, een doel hebben. Zou het dan niet logisch zijn dat het individu als geheel, ook een doel heeft? God, de Alwijze, heeft ons niet gemaakt om zonder reden te dwalen of alleen om onze instincten en verlangens te vervullen. Integendeel, we hebben een hoger doel – God erkennen en alleen Hem aanbidden, zodat we leven onder begeleiding van onze Schepper. Deze leidraad stelt ons in staat om een succesvol en gezegend leven,in alle aspecten, te hebben. Dit omvat persoonlijke daden van deugd zoals gebed, evenals gunstige handelingen voor de samenleving, als het goed zijn met de buren, het ondersteunen van het gezin, eerlijkheid, en de zorg voor dieren. God verbiedt ons schepselen te aanbidden (zoals bijvoorbeeld standbeelden, de zon, maan, heiligen, priesters of zelfs Profeten). Hij heeft geen partners of tussenpersonen nodig. Iedereen kan altijd God direct aanbidden. God beschrijft dit leven als een test, de mensen worden getest op verschillende manieren. Wij hebben geen controle over de dingen die gebeuren, maar we kunnen bepalen hoe we erop reageren. Geduld tijdens tegenslagen, en dankbaarheid voor zegeningen, zijn een middel om dichter bij God te komen en om het eeuwige paradijs te bereiken. We zijn ook gewaarschuwd voor een vreselijke straf in de hel als we ervoor kiezen om Zijn geboden te negeren en niet in Hem te geloven.

Schuiven naar boven